Zilveren Duim voor de elfde maal uitgereikt

HEERENVEEN – De vrijwilligersprijs De Zilveren Duim 2015 is in de categorie individueel gewonnen door Mies de Roode en Kirsten van Lievenoogen. Klaas Wolthuizen bemachtigde in diezefde categorie de tweede prijs en Jan Post ging aan de haal met de derde.

In de groepscategorie ging de Zilveren Duim naar Survival De Knipe. Ook voor de Vogelwacht Heerenveen/Oranjewoud was er een onderscheiding. Daarnaast bleek de Stichting Tijd eveneens in de prijzen te zijn gevallen. De leden kregen een aanmoedigingsprijs voor het prima werk dat ze volgens de jury doen.

De prijzen (een geldbedrag, een beker en een zilveren speld) werden donderdagavond uitgereikt in restaurant De Koningshof in het Friese Haagje. Wethouder Jelle Zoetendal benadrukte tijdens de uitreiking nogmaals het belang van vrijwilligers. ,,Vrijwilligers worden steeds belangrijker in deze maatschappij,” vond hij. De winnaars toonden zich allemaal in hun nopjes met de prijzen.

Natuurgids

Mies de Roode en Kirsten van Lievenoogen kregen de prijs voor hun werk als natuurgids. Sinds jaar en dag zijn ze namelijk enthousiaste natuurgidsen voor het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Samen verzorgen ze excursies voor scholen, families, asielzoekerscentra en iedereen die daar maar behoefte aan heeft. Vervelen doet het werk nooit. “Onze drijfveer? De passie voor de natuur. Tijdens onze excursie maken we anderen deelgenoot van de natuur, het is belangrijk om te weten dat we hier allemaal onderdeel van zijn. De kringloop van het leven, die is voor ons belangrijk.”

Klaas Wolthuizen is 74, maar zet zich nog altijd vol overgave in voor diverse organisaties. Iedere maandag en dinsdag bezorgt hij ‘s ochtends in alle vroegte de kranten bij de bewoners van zorgcentrum Mariënbosch. De bewoners die aan een rolstoel gekluisterd zijn, neemt hij regelmatig mee voor een wandeling door het centrum van Heerenveen. Samen met een aantal andere vrijwilligers bezorgt Wolthuizen de inwoners van de aanleunappartementen nabij Mariënbosch en het koopappartementencomplex Fermate dagelijks een warme maaltijd. En dan is hij ook nog vrijwilliger bij de Inloop van de Evangelische Gemeente in Leeuwarden. Wolthuizen vindt het dankbaar werk. ,,Ik doe dit zolang als ik kan, ik krijg er heel veel terug. De dankbare gezichten, ik vind dat prachtig,’’ liet hij donderdagavond enthousiast weten.

Jan Post komt uit Nieuwehorne en maakt zich in dit dorp op velerlei terrein verdienstelijk als vrijwilliger. Hij maakt deel uit van Plaatselijk Belang, heeft een bestuursfunctie bij Stichting Horne Sport en is ook nog actief binnen de toneelvereniging. ,,Ik had van tevoren niet ingeschat dat er zoveel tijd in zou zitten, maar het is zo leuk.” Voor Post was er deze avond trouwens nog een aardige verrassing, want hij bleek de publieksprijs te hebben gewonnen. In de groepscategorie ging er ook een publieksprijs naar de stichting Present. Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Dat is de missie van deze stichting. Als ,makelaar in vrijwilligerswerk’ biedt men de mogelijkheid om zich als groep of individu in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.

Survival

Met ruim 5000 deelnemers is de Survivalrun in de Knipe het grootste outdoor evenement in de gemeente Heerenveen. En die wordt opgezet door louter vrijwilligers. Reden voor een prijs, meende de jury donderdagavond. Dit jaar is er zelfs sprake van een jubileumeditie van de Survivalrun. De organisatie bestaat 16 jaar, maar vanwege de uitbraak van Mond- en Klauwzeer (MKZ) ging de allereerste editie niet door. De prijs werd in ontvangst genomen door Marcel de Jong, voorzitter van de stichting en naar eigen zeggen ,,besmet met het survival-virus.”

Ook de Vogelwacht Heerenveen/Oranjewoud bestaat uit een grote groep vrijwilligers. Hun werkzaamheden zijn divers: zo houden ze zich bezig met weide- en akkervogelbescherming, zorgen ze voor wintervoedering van vogels en doen ze aan vogeltelling. De Vogelwacht bestaat inmiddels 55 jaar, liet het bestuur donderdagavond trots weten.

Iedere woensdagochtend zijn de vrijwilligers van Stichting TIJD te vinden in de Le Roy tuin in Heerenveen. Ze maken daar de meest bijzondere kunstwerken. Zo hebben ze zelfs een theater gebouwd. Sinds 2014 wordt er met man en macht gewerkt aan een opstelling waarbij toneel, dans en modeshows een podium krijgen, compleet met een publieke tribune. Peter Wouda van de stichting: ,,Volledig handgemaakt, er komt geen machine aan te pas.”

Intermezzo

Zangeres Katja Poltavets is de voormalige Stem Van Heerenveen en zorgde in de pauze voor een uitstekend muzikaal intermezzo. De Friese cabaretiers van Hymphamp tekenden met verve voor een hilarische act.

De Zilveren Duim werd donderdag voor de elfde keer uitgereikt. Het is een initiatief van de Heerenveense Courant, het Vrijwilligers Servicepunt, en het gemeentebestuur van Heerenveen. De onderscheiding is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen. Iedere week kan vanuit een bedrijf of organisatie, maar ook door buren of familieleden, iemand worden voorgedragen voor de Zilveren Duim.

De jury bestond dit jaar uit wethouder Jelle Zoetendal, journalisten Froukje Nijholten, Harry de Jong, Liza de Vries, Ellen Akkerman en Linda van de Poll van Caleidoscoop.


Harry de Jong


Terug