Disclamer

Overdiep Herenmode al negentig jaar een begrip.


Bernard en Lisette Overdiep zijn de derde generatie die eigenaar zijn van het familiebedrijf Overdiep Herenmode in het centrumhart van Heerenveen. Het is ondertussen al negentig jaar geleden dat grootvader Yme Bernardus Overdiep de kleine winkel met hoeden en petten aan de Dracht 85 in Heerenveen opende. ln de loop van deze negentig jaar is de winkel uitgegroeid tot een begrip in de wijde omgeving en is de winkel regelmatig uitgebouwd en gemoderniseerd. ln de afgelopen periode heeft de winkel, terwijl de winkelopen was, opnieuw een volledige metamorfose ondergaan en is hierdoor klaar voor de toekomst. "De nieuwe generatie winkelend publiek wil een volledige beleving" aldus één van de huidige eigenaren, Bernard Overdiep.  


Lees hier het hele artikel…..Het is de tweede dinsdag van maart van dit jaar als het interview voor dit artikel staat gepland. Al lopend door de winkelstraat van het Friese Haagje valt het karakteristieke pand van Overdiep Herenmode meteen op. De winkel, die in al die jaren nooit is verhuist, heeft een vertrouwde plek in het winkelbeeld van Heerenveen. De ontvangst in de vernieuwde winkel met een industrieel uiterlijk, een aantrekkelijke bar en een aantal nieuwe merken in de kleding rekken, is allerhartelijkst. Bernard

en winkelmedewerkster Jannie, die al jaren in de winkel werkt, zijn druk bezig met de nieuwe voorraad. De eigenaar van Overdiep gaat, nadat hij een kopje koffie met een heerlijk koekje heeft gebracht, zitten aan een prachtige tafel in de winkel. "Dit is het rustpunt in de winkel. De plek waar een praatje gemaakt kan worden", geeft Overdiep aan. De huidige eigenaren van de winkel zijn, net als hun vader en grootvader in hun tijd, het gezicht van de winkel. Vader lds, die inmiddels al enkele jaren met pensioen is, boven de winkel woont en iedere dag een rondje fietst, behoudt de titel "Het gezicht van". "Mijn vader staat nog graag in de deuropening het winkelende publiek welkom te heten, dat is voor hem een genot om te doen, aldus zoon Bernard die al ruím drieëntwintig jaar in deze winkel staat. Bernard ís zijn carrière gestart als vertegenwoordiger van riemen, manchetknopen en stropdassen. Al snel kwam hij erachter dat het zijn van een vertegenwoordiger niet helemaal zijn ding is, waarna hij de kans kreeg om in een kledingwinkel in Oosterwolde te gaan werken. Toen deze winkel een vestiging in Steenwijk ging starten heeft hij de kans gekregen om deze winkel op te zetten . "Daar heb ik veel geleerd maar ik wilde meer" zegt de ambitieuze Overdiep. Er ontstond ruimte in de winkel van zijn vader en die

mogelijkheid heeft hij met beide handen aangenomen. Een paar jaar daarna kwam zus Lisette in erbij en hebben vader, zoon en dochter Overdiep altijd met veel genoegen samengewerkt. Voordat dochter Lisette in deze winkel haar plek kreeg heeft ze na haar opleiding in een aantal andere winkels gewerkt. Dit deed ze onder andere in Duitsland en in  damesmodezaak in Leeuwarden. "Twintig jaar geleden vroegen mijn vader en broer om bij hen in de zaak te komen. Uiteraard heb ik deze unieke kans aangepakt" , geeft mevrouw Overdiep aan. Lisette bewaart goede herinneringen aan de periode dat ze in een dameswinkel werkte en zo ontstond, in haar nieuwe rol als eígenaar van een herenmodezaak, het verlangen om een eigen damesmodezaak te hebben. Zo'n acht jaar geleden kwam tegenover de winkel in Heerenveen een pand vrij waardoor deze wens in vervulling kon gaan. Síndsdien ís dameswinkel Líz een aanvulling op het winkelaanbod. "ln deze dameswinkel heb ik prima medewerkers waardoor ik, in drukke tijden, de Dracht kan oversteken en in de herenmodezaak kan meehelpen. Het is eigenlijk het beste van twee werelden, heerlijk", zegt de enthousiaste vrouwelijke

eigenaresse van beide winkels. En nu is het tijd om vooruit te kijken . De verbouwing van de herenmodezaak is afgerond. De vernieuwde winkel past in de eenentwintigste eeuw en in de maatschappij die in hoog tempo verandert. De klant wil meer dan alleen kleding kopen. Een kopje koffie op z'n tijd of wellicht glaasje wÍjn. "Deze mogelijkheden kunnen wij, aan de gezellige bar nu bieden. ln de toekomst zijn er wellicht mogelijkheden voor het geven van een wijn- of bierproeverij.

Dit om de nieuwe generatie klanten over de drempel te halen. Winkelen is tegenwoordig een beleving", aldus Bernard Overdiep. Op de vraag of er een vierde generatie in de winkel komt, is het antwoord van Bernard duidelijk: "nee, mijn dochters hebben gekozen voor een totaal andere richting en daar geniet ik ook van. De komende jaren gaan mijn zus, de medewerkers en ik er nog helemaal voor" geeft Overdiep aan.

Na deze uitspraak is het klaar en gaan broer en zus Overdiep verder met het uitoefenen van hun emeenschappelijke passie. Dit terwijl de één na de andere prachtige bloemstukken worden binnengebracht door trouwe klanten, relaties en andere contacten vanwege het 90-jarig jubileum en de heropening van deze echte Heerenveense herenmodezaak.

Zilveren Duim voor de elfde maal uitgereikt

HEERENVEEN – De vrijwilligersprijs De Zilveren Duim 2015 is in de categorie individueel gewonnen door Mies de Roode en Kirsten van Lievenoogen. Klaas Wolthuizen bemachtigde in diezefde categorie de tweede prijs en Jan Post ging aan de haal met de derde.

In de groepscategorie ging de Zilveren Duim naar Survival De Knipe. Ook voor de Vogelwacht Heerenveen/Oranjewoud was er een onderscheiding. Daarnaast bleek de Stichting Tijd eveneens in de prijzen te zijn gevallen. De leden kregen een aanmoedigingsprijs voor het prima werk dat ze volgens de jury doen.

De prijzen (een geldbedrag, een beker en een zilveren speld) werden donderdagavond uitgereikt in restaurant De Koningshof in het Friese Haagje. Wethouder Jelle Zoetendal benadrukte tijdens de uitreiking nogmaals het belang van vrijwilligers. ,,Vrijwilligers worden steeds belangrijker in deze maatschappij,” vond hij. De winnaars toonden zich allemaal in hun nopjes met de prijzen.


Lees hier het hele artikel…..


Natuurgids

Mies de Roode en Kirsten van Lievenoogen kregen de prijs voor hun werk als natuurgids. Sinds jaar en dag zijn ze namelijk enthousiaste natuurgidsen voor het Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid (IVN). Samen verzorgen ze excursies voor scholen, families, asielzoekerscentra en iedereen die daar maar behoefte aan heeft. Vervelen doet het werk nooit. “Onze drijfveer? De passie voor de natuur. Tijdens onze excursie maken we anderen deelgenoot van de natuur, het is belangrijk om te weten dat we hier allemaal onderdeel van zijn. De kringloop van het leven, die is voor ons belangrijk.”

Klaas Wolthuizen is 74, maar zet zich nog altijd vol overgave in voor diverse organisaties. Iedere maandag en dinsdag bezorgt hij ‘s ochtends in alle vroegte de kranten bij de bewoners van zorgcentrum Mariënbosch. De bewoners die aan een rolstoel gekluisterd zijn, neemt hij regelmatig mee voor een wandeling door het centrum van Heerenveen. Samen met een aantal andere vrijwilligers bezorgt Wolthuizen de inwoners van de aanleunappartementen nabij Mariënbosch en het koopappartementencomplex Fermate dagelijks een warme maaltijd. En dan is hij ook nog vrijwilliger bij de Inloop van de Evangelische Gemeente in Leeuwarden. Wolthuizen vindt het dankbaar werk. ,,Ik doe dit zolang als ik kan, ik krijg er heel veel terug. De dankbare gezichten, ik vind dat prachtig,’’ liet hij donderdagavond enthousiast weten.

Jan Post komt uit Nieuwehorne en maakt zich in dit dorp op velerlei terrein verdienstelijk als vrijwilliger. Hij maakt deel uit van Plaatselijk Belang, heeft een bestuursfunctie bij Stichting Horne Sport en is ook nog actief binnen de toneelvereniging. ,,Ik had van tevoren niet ingeschat dat er zoveel tijd in zou zitten, maar het is zo leuk.” Voor Post was er deze avond trouwens nog een aardige verrassing, want hij bleek de publieksprijs te hebben gewonnen. In de groepscategorie ging er ook een publieksprijs naar de stichting Present. Een brug slaan tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Dat is de missie van deze stichting. Als ,makelaar in vrijwilligerswerk’ biedt men de mogelijkheid om zich als groep of individu in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.

Survival

Met ruim 5000 deelnemers is de Survivalrun in de Knipe het grootste outdoor evenement in de gemeente Heerenveen. En die wordt opgezet door louter vrijwilligers. Reden voor een prijs, meende de jury donderdagavond. Dit jaar is er zelfs sprake van een jubileumeditie van de Survivalrun. De organisatie bestaat 16 jaar, maar vanwege de uitbraak van Mond- en Klauwzeer (MKZ) ging de allereerste editie niet door. De prijs werd in ontvangst genomen door Marcel de Jong, voorzitter van de stichting en naar eigen zeggen ,,besmet met het survival-virus.”

Ook de Vogelwacht Heerenveen/Oranjewoud bestaat uit een grote groep vrijwilligers. Hun werkzaamheden zijn divers: zo houden ze zich bezig met weide- en akkervogelbescherming, zorgen ze voor wintervoedering van vogels en doen ze aan vogeltelling. De Vogelwacht bestaat inmiddels 55 jaar, liet het bestuur donderdagavond trots weten.

Iedere woensdagochtend zijn de vrijwilligers van Stichting TIJD te vinden in de Le Roy tuin in Heerenveen. Ze maken daar de meest bijzondere kunstwerken. Zo hebben ze zelfs een theater gebouwd. Sinds 2014 wordt er met man en macht gewerkt aan een opstelling waarbij toneel, dans en modeshows een podium krijgen, compleet met een publieke tribune. Peter Wouda van de stichting: ,,Volledig handgemaakt, er komt geen machine aan te pas.”

Intermezzo

Zangeres Katja Poltavets is de voormalige Stem Van Heerenveen en zorgde in de pauze voor een uitstekend muzikaal intermezzo. De Friese cabaretiers van Hymphamp tekenden met verve voor een hilarische act.

De Zilveren Duim werd donderdag voor de elfde keer uitgereikt. Het is een initiatief van de Heerenveense Courant, het Vrijwilligers Servicepunt, en het gemeentebestuur van Heerenveen. De onderscheiding is bedoeld om het belang van vrijwilligerswerk te onderstrepen. Iedere week kan vanuit een bedrijf of organisatie, maar ook door buren of familieleden, iemand worden voorgedragen voor de Zilveren Duim.

De jury bestond dit jaar uit wethouder Jelle Zoetendal, journalisten Froukje Nijholten Harry de Jong, Liza de Vries, Ellen Akkerman en Linda van de Poll van Caleidoscoop.

- See more at: http://www.heerenveensecourant.nl/nieuws/45984/zilveren-duim-voor-de-elfde-maal-uitgereikt/#sthash.vHIcH4F0.dpuf


`T Allegaartje
Karin Slaughter te gast bij Binnert Overdiep
Vrijdag 17-06-2016 bracht de Amerikaanse thrillerschrijfster Karin Slaughter een bezoek aan boekhandel Binnert Overdiep.
Karin Slaughter – oftewel de ‘queen of crime’ – is één van de belangrijkste thrillerauteurs ter wereld. Van haar boeken zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht. Ze woont in Atlanta Georgia maar speciaal voor de verschijning van haar nieuwe boek “Verborgen” doet ze het door haar zeer geliefde Friesland aan.
“We zijn enorm trots en blij dat een auteur als Karin Slaughter onze boekhandel bezoekt”, aldus boekverkoopster Nynke de Vries van Boekhandel Binnert Overdiep. “Ze signeerde haar nieuwe boek en er was gelegenheid voor een meet & greet met de auteur. Ruim 130 belangstelenden kwamen naar de boekhandel om Slaughter te ontmoeten.
Volle bak bij Kindermuziekfestival Zomerfeest Katlijk Mildam

Na 3 maanden muzieklessen te hebben gehad van de zussen Hester en Femke Tadema, ook bekend als Akoestisch Duo Hester & Femke, mochten de kinderen van basisschool De Tjongerschool te Mildam op passende wijze hun talent laten zien aan hun vele fans. En wel op een echt podium in de feesttent van Zomerfeest Katlijk Mildam. Dankzij een geweldige samenwerking tussen Hester & Femke, ODS De Tjongerschool, Zomerfeest Katlijk Mildam en DJ-Direct werd deze middag een groot succes. Katlijk en Mildam kent veel jong talent en daar mag men trots op zijn.